Базови техники за самоувереност

Абсолютно всеки човек се нуждае от увереност и стабилно самочувствие, най-вече за да се чувства пълноценен, оценен и обичан. Обикновено това самочувствие бива придобито от успехи, ползотворно общуване с околните и нaй-вече добрия прогрес на всичко около нас. В повечето случаи, след най-малката спънка, това самочувствие пада и човек остава без „черупка“. Важния момент е да придобиете самоувереност, извираща от самите вас, независеща от обкръщаващите ви фактори.
1.Мислете индивидуално

В нашето конформистко общество, индивидуалното мислене е застрашено от изчезване. Взимането на независими решения може да се окаже трудно, най-вече защото в повечето случаи те влизат в пряк разрез с мнението на околните. Човек е постоянно преследван от страх, че ще бъде отхвърлен от социалната си среда, затова решенията му се определят според ситуацията и преценката на околни, а не според самия него. Чуждото мнение е винаги субективно и точно затова няма смисъл да се водите от него. Вие самите трябва да прецените кое е най-доброто решение за вас, а не то да бъде продиктувано от наложените социални норми или общоприетите правила.

 2. Не взимайте присърце отношението на околните

Установено е, че хората, които ни забелязват и ни обръщат внимание са много по-малко, отколкото е нашата представа за тяхната бройка. Устройството на човек е силно егоцентрично, фокусирано върху Аз-ът, и е напълно естествено той да се поставя в центъра на една своя Вселена. Естествено, това е така само във вашите представи – едва ли някой следи как се обличате или какво правите, най-вече защото техните представи също са насочени към самите тях. Просто се отпуснете и бъдете себе си, масата от хора не може да диктува вашето настроение. Дори някой да не ви е поздравил или забелязал при разминаване, не потъвайте в дълбоки размисли относно причината – може просто да е имал лош ден.

3. Кажете „НЕ“ на параноичността

Забравете всякакви притеснения, относно това какво мислях хората за вас. Възможно е да сте си изградили картинка на всеобщото мнение за вас, но вероятността то да е нереално е огромна. Не само че няма значение какво мислят другите за вас, но то няма никаква връзка с вас, или вашите действия. Стига вие да се чувставте наред, никой не може да ви сломи духом с негативен коментар или изказване. Създавайки един черен свят, в който вие живеете, е напълно грешно – бъдете реалистични, с лек привкус на непукизъм. Така не само ще се надсмивате над обществото от критици, но и техните лоши думи няма да достигат до вашата крепост от увереност.

4. Съсредоточете се върху важните неща, т.е самите вас

Губенето на излишна енергия в сравнения с изграден образ или някой познат е напълно безсмислено. Вие сте уникални, заради това което сте, а да се стремите да преследвате някакъв установен идеал е меко казано тъжно, дори жалко. Наложените представи за красота например са не само нереални, но и нелепи. Вие сте красиви, в зависимост от това как се чувствате, а не как ви определят другите. Робуването на модните тенденции е просто излишно губене на енергия, която може да бъде насочена на много по-полезни места – себеусъвършенстване например.

5. Поставете си ясни цели

Ако има едно нещо, което може ефикасно да ви тласка напред, това е крайната цел. Вие бихте направили всичко за да я постигнете и точно това ще ви помага да се справите с препятствията по пътя. Всяка сутрин, като отворите очи, си казвайте какво ще свършите днес и как това ще ви помогне. Поставете си списък с неща, които ще свършите и направете всичко възможно за да го изпълните. Мисълта, че имате задачи, ще ви дава притоци на енергия и огромна доза увереност. А да не говорим, че след края на деня, когато всичко е изпълнено, чувството на удовлетвореност ще ви залее, като чаша чай в студен зимен ден. Когато дойде момента, в който сте изпълнили и големите си цели, или мечти, чувството ще е неописуемо – нищо няма да може да ви спре. Така че работете за себе си и насочете мислите си върху изпълнението на задачите ви. Не само, че умът ви ще е фокусиран само и единствено върху тях, а и резултатът ще ви донесе тонове положителни емоции.

6. Самонавиване

Няма нищо по-добро от ефекта на собствените ви мисли. Може да ви звучи налудничаво, но това да си повтаряте, че може да се справите, че може да успеете, защото вярвате в собствените ви умения, действа много ефикасно, най-вече на подсъзнателно ниво. Не става дума да се поставите в кожата на Бог, ни най малко. Просто няма кой да ви стимулира желанието за успехи по-добре от самите вас – простите повтаряния на т.нар. мантри сутрин и вечер ще ви помогне да се инспирарте допълнително. Мантрите са кратки изречения, които вие си повтаряте множество пъти, докато те се гравират върху вашето подсъзнание.

7.Музика

Вероятно най-добрия и семпъл метод за самоувереност е това да си пуснете любимата песен/музика, усилена до последно и да се оставите мелодията да ви обземе. Чувството на лекота ще ви залее почти веднага, а вие ще забравите за момент за нещата, които ви терзаят. Преди важна среща или изпит, пускайте любимите си песни и дори след като спрете плейъра, те трябва да звучат в главата ви, давайки ви сила и леко завишено чувство на всемогъщество – всеки човек има нужда от такова.

 8.Алкохол

Естествено, тук не говорим за промишлени количества и кръвни натравяния. Често срещана практика е, особено при сериозните оратори или лектори, да се изпива чаша твърд алкохол преди семинар, лекция или каквото и да е важно събитие. Една чаша действа отпускащо, дори ободряващо, така че може би е точно това, от което имате нужда да забравите сценичната треска и вътрешните притеснения. Внимавайте да не прекалите с успокоенията обаче, един публичен провал едва ли би ви подействал положително във вашата борба със самочувствието.

Ако нищо от гореизброените не подейства, вероятно имате проблеми с приемането на собствената ви личност, защото отникъде не може да придобиете самочувствие, освен от самите вас.  Никой друг не може да ви казва какво да правите и как да се чувствате, освен самите вие!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА ВЪВ FACEBOOK

източник: lifehacker.bg

Вашият коментар