ГЕРБ успокои майките – вместо повече надбавки, по-рано на работа

Държавата ще отпусне 30 млн. лева за строеж на нови детски градини и ясли в Бюджет 2013. Това потвърди зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, след като вчера от ГЕРБ заявиха, че ще предложат на ведомството тази мярка.

От управляващата партия отговориха така на протестите на майките за по-големи детски надбавки, майчински и по-лесен прием в детските градини.
„Така е по-справедливо и по този начин, вместо да даваме пасивно пари за обезщетения за гледане на дете, ще решим трайно проблема с недостига на места в детските градини“, мотивира се Светлана Ангелова от ГЕРБ.
Това ще подпомогне връщането на майките на работа веднага след като детето навърши 1 годинка. Вместо жените да взимат един пасивен доход, те ще останат на пазара на труда и няма да загубят трудовите си навици. Осигуряваме условиясемейството да се върне към нормален активен живот, обясни мотивите на управляващите Горанов пред TV7 тази сутрин.
По думите му тази политика трябва да стане устойчива и за няколко години ще може да бъдат изградени детски ясли и градини, които да обхванат почти всички деца в големите градове.Междувременно по Нова телевизия се разрази спор между депутати от опозицията и ГЕРБ по този повод.
„Децата не могат да гласуват и затова за тях не вдигат детските надбавки и майчинските. Жалко е. На едно от първите места сме по официален аборт. Българската майка все по-малко ражда деца. А 40% от децата до 6 години вече живеят в бедност, тоест те от малки трябва да свикват с лишения – това е страшно“, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„ГЕРБ печелеше по 2 лева от българската майка. Колкото повече се увеличава периода, в който се изискват осигуровките за майките, толкова повече намалява обезщетението. ГЕРБ взема в момента от българската майка 9 лева. Тези 10-15 лева, които ще дадат на пенсионерите, хората трябва да знаят, че това се взема от българската майка. Има пари за „Бистришките тигри“ (футболният отбор на Бойко Борисов – б.р.) а когато става въпрос за деца – няма пари“, възмути се той.

От името на левицата той подкрепи протестиращите обезщетението за майките да стане от 240 на 310 лева, а надбавката за всяко българско дете да се увеличи от 35 на 50 лева като падне критерият от 350 лева доход на член от семейството, за да вземат тези добавки.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче заяви, че тези искания няма как да бъдат изпълнени заради ограничените финансови средства.

Много е лесно да се разпределят и да се дават пари на хартия, без да се носи отговорност, каза тя.
По думите на Ангелова, ако сега се дадат пари за увеличаване на обезщетенията за майчинство, след една година пак ще възникне проблем с недостига на детски градини. Според нея все повече работещи майки предпочитат да се върнат по-рано на работното си място поради това, че те ще имат възможност за по-високи доходи.
Тя изчисли, че тези 30 млн. лева ще бъдат достатъчни за 20 детски ясли и градини.“Социалната политика не е само да даваш пари кеш, а да създаваш допълнителни социални услуги, за да не изпие някой парите и да не стигнат до децата„, коментира пък социалният министър Тотю Младенов пред БНТ. На забележка на водещата, че това са изключения той отвърна: „Не са изключения, за съжаление голяма част от хората правят тези неща, една част от ромската общност примерно го прави това, говоря за тези 35 лева, които се получават месечно“.

_________________________________________________

източник: http://dnes.dir.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s