Могат ли мъжете и жените да бъдат “просто приятели”?

Автор: lifehack.bg

Оригинал: Тук

Изследователи попитаха мъже и жени “платонични приятели” – какво наистина мислят за тези свои взаимоотношения помежду си – и получиха доста различни отговори.

Както се казва в една американска игра на думи:  “hot” friends were hot and “not” friends were not

Могат ли хетеросексуалните мъже и жени да бъдат “просто приятели”?

Малко са подобни въпроси, които предизвикват такива дебати, интензивни спорове, неловки семейни вечери, различни литературни творения, запомнящи се сензационни филми по темата и т.н.

И все пак този въпрос остава без особено ясен и категоричен отговор!

Ежедневния ни опит предполага, че едно не романтично, а привидно платоническо приятелство между мъж и жена е не само възможно, но и често хора от двата противоположни пола с нормална сексуална ориентация живеят и работят рамо до рамо без никакъв проблем.

И като цяло изглежда, че те са в състояние да избегнат първичния порив – спонтанно да преспят заедно.

Въпреки това, не е изключено /и аз лично съм почти убеден в това/, че това очевидно платоническо съжителство, което ви описах преди малко е само фасада, сложен танц обхващащ безброй сексуални импулси, бълбукащи точно под повърхността.

Може и да има някаква истина в това да мислим, че сме способни да бъдем “просто приятели” с членове на противоположния пол, но от друга страна шанса романтиката и сексуалното привличане да изкочат зад ъгъла, подло очаквайки да хванат най-неподходящия момент – доста реално съществува…

С цел да разберат дали наистина е възможно да има чисто платонична любов при приятеството между двама души от двата различни пола, американски учени започват да обсъждат този съдбовен въпрос, но не в лабораторни условия, а чрез екип изследователи, които събират 88 двойки студенти, имащи изградени помежду си приятелски отношения с човек от другия пол.

Поверителността на това проучване е била от първостепенно значение, защото представете си ако един от двамата приятели научи, че единия от тях има неизказани романтични влечения към другия от край време – проучването ще се провали и ще бъде манипулирано!

И точно, за да се предотврати това и, за да се гарантират честните отговори, изследователите не само следват стандартните процедури по отношение на анонимност и конфиденциалност, но също така изискват от участниците /двойките приятели/ писмено да декларират, че ще се въздържат от обсъждане на изследването, дори след като напуснат тестовите съоражения /под съоръжения не разбирайте лаборатория…/

Приятелските двойки биват разделени, а на всеки член от всяка една от тях са зададени поредица от въпроси, свързани с романтични чувства или липсата на такива към приятеля, с когото са приели да участват в експеримента целящ да отговори на този фундаментален въпрос.

Резултатите – friends with benefits или не съвсем!

Резултатите показват големи различия между половете в начина, по който мъжете и жените преживяват и възприемат приятелството с противоположния пол!

Мъжете /както вероятно очаквате/ са много по-привлечени по “онзи другия начин” от своите “просто приятелки“, отколкото обратното!

Мъжете се оказва, че са по-склонни от жените да мислят, че техните приятели от другия пол са привлечени по същия начин от тях – наистина доста погрешно убеждение!

В действителност оценката на мъжете за това колко атрактивни са те за своите “просто приятелки” нямат почти нищо общо с това как тези жени се чувстват и мислят по този въпрос.

От това проучване излиза, че мъжете приемат на драго сърце всяка романтична възможност, която им се изпречи на пътя и искрено се надяват да я преживеят /поне на теория/ и благодарение на това остават слепи за действителното равнище на романтичния, любовен интерес, който изпитват техните “просто приятелки“.

Също така се оказва, че жените също са слепи за нагласата на “приятелите им” от противоположния пол, тъй като те обикновено не биват привлечени особено много към мъже, които смятат за приятели,

…а на всичкото отгоре от изследването излиза, че жените смятат, че тази липса на привличане е взаимна.

В резултат на това мъжете непрекъснато надценяват нивото на привличане, което усещат техните другарчета жени “просто приятелки”, а те от своя страна постоянно подценяват нивото на привличане от приятелите си мъже, което те изпитват към тях.

Тоест с две думи – ние мъжете се правим на приятели, а всъщност искаме нещо повече, докато жените изобщо не мислят така по този въпрос и приемат нашите “приятелски” взаимоотношения точно като такива /в масовия случай/!

 

Заключения

Както се вижда, мъжете са по-склонни да прекрачат безцеремонно границата на взаимното привличане, за разлика от жените.

Излиза, че мъжете и жените се различават в степента, в която виждат своите “просто приятели” като потенциални романтични партньори.

И въпреки, че предсатвителите на силния пол са по-склонни в желанието си да имат нещо повече от приятелство с приятелката, която са взели за проучването – особено ако тя няма приятел, от експеримента излиза, че и жените също до известна степен са чувствителни към статуса на обвързване на приятелите си мъже /тоест ако той няма гадже може и да изгори…/

…и почти никак не са заинтересовани да преследват онези, които вече са ангажирани с някой друг.

Като цяло резултатите показват, че мъжете, в сравнение с жените, изпитват доста големи затруднения с това да бъдат “просто приятели” с жените, докато при вторите  по-скоро  зависи!

Това, което прави тези резултати особено интересни, е че те са открити в рамките на определени реални приятелства без видими задни мисли – не забравяйте, че от всеки участник е изискано да влезе в експеримента със специфичен човек, към който има единствено платонични отношения – или поне така да си мисли.

Това не е просто потвърждение за стереотипа на винаги гладните за секс мъже, непризнаващи приятелства и други подобни отношения и наивните жени, които вярват на всичко.

Това е пряко доказателство, че двама души могат да изпитат влечения към тази приятелска връзка, но по коренно различни начини.

Имам предвид, че мъжете изглежда, че виждат безброй възможности за романтика и секс в техните уж платонични приятелства с противоположния пол, независимо дали го осъзнават на пръв поглед или не.

А жените по-скоро изглежда да имат напълно различна ориентация спрямо тези отношения и по-голяма склонност да разбират какво всъщност означава думата платонично!

За външния наблюдател изглежда ясно, че тези много различни и направо противоположни възгледи за потенциала на романтиката в приятелствата между двата пола може да доведе до сериозни усложнения…

…и хората изпитали на гърба си подобен тип взаимоотношения вероятно ще се съгласят.

Да видим и още едно изследване:

В последващо проучване, 249 възрастни /повечето от които са женени или омъжени/ е зададен списък с положителни и отрицателни аспекти по отношение на приятелството им с конкретен член на противоположния пол.

Въпрос свързан с романтичното и сексуално привличане, като например – може ли вашата приятелска връзка да доведе до някакви сексуални апетити или романтични чувства? е 5 пъти по-вероятно да бъде включен като отрицателен аспект за приятелството, отколкото положителен и от двата пола.

Въпреки това, различията между мъжете и жените тук се проявяват още по-добре!

И тук на повърхността излиза, че мъжете са значително по-склонни в сравнение с жените да възприемат като бонус, като плюс едно подобно приятелство с човек от нежния пол, когато въпросите на които трябва да отговарят в тази посока се задълбочат.

Финални думи

Взети заедно, тези проучвания показват, че мъжете и жените имат много различни гледни точки за това какво означава “да бъдем просто приятели” и че тези различни гледни точки имат потенциал да доведат до сериозни неприятности от различното възприемане на нещата.

Въпреки, че изглежда жените да са доста по-искрени в убеждението си, че приятелството между нормални мъж и жена съществува и може да е платонично, по всичко личи, че мъжете са неспособни да изключат желанието си за нещо повече,

…което в крайна сметка не е особено голяма изненада!

И въпреки, че двата пола са съгласни като цяло, че интимното привличане между платонични приятели е по-скоро негативно, отколкото положително, мъжете са по-малко склонни от жените да поддържат тази гледна точка.

И така, могат ли мъжете и жените да бъдат “просто приятели”?

Ако всички ние мислехме като жени, щяхме да отговорим – Да, напълно възможно е!

Но ако всички разсъждавахме като мъже, вероятно щяхме да бъдем изправени пред сериозна криза от свръх популация и пренаселеност…ако ме разбирате какво искам да кажа.

Е, може и пък да се окаже не чак толкова лоша комбинация…Вие какво мислите?

_____________________________________________________

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА ВЪВ FACEBOOK

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s